Tilbage til forsiden

Kontortid :

Mandag-torsdag kl. 12.00-13.00
Fredag kl. 9.30-10.00

Ringsebølle Kirkegård har samme kontaktnumre.

En spændende købstadskirkegård

Rødby Kirkegård blev flyttet fra området bag kirken til sin nuværende placering på vejen mod Rødbyhavn i 1830.

En spadseretur på kirkegården vil afsløre skiftende tiders begravelsesskikke, og på Lokalhistorisk Arkiv lige overfor kirken vil man kunne finde informationer om kende som ukendte Rødby-borgere..

Som noget nyt opretter vi i løbet af 2010 en skovkirkegård på området, så ønsket om at blive begravet i skovagtige omgivelser også kan imødekommes her på kirkegården.

Skovkirkegård

Rødby Kirkegård er nu udvidet med et område, der benævnes skovkirkegård. Personalet på kirkegården har under kirkegårdsleder Per Hansen udført et stort og flot arbejde med at rydde træer, fjerne stubbe, opstamme træer, grave gange, etablere en god kørevej og plantet. En stor tak fra menighedsrådet for dette arbejde.

Rødby skovkirkegård er et stykke natur, der skal henligge så nær ved naturlige forhold i en

Skov som overhovedet muligt. Der er derfor udarbejdet et særligt afsnit i

kirkegårdsvedtægten, der beskriver hvordan der må pyntes, hvilke sten, der må vælges

og hvordan området bliver passet.

Der kan både nedstilles urner og graves kistegrave. Der vil tillige være et område med

fælles urnegrave.

Skovkirkegården er omkranset af et areal med nåletræer, der er smukt stammet op. Det

giver et fredfyldt og stille område med trækroner som tag, hvor solen dog kan sende sine

stråler igennem.

Amerikanske flyvere begravet på Rødby Kirkegård

På Rødby kirkegård er et mindesmærke for tre amerikanske flyvere, som blev begravet her i 1943 og 44. Det var ikke med besættelsesmagtens gode vilje, at allierede flyvere blev begravet i indviet jord og med kirkelig betjening, så begravelserne måtte ofte foregå på skæve tidspunkter og med nogen, der holdt øje med, om der var tyske patruljer, der interesserede sig for begivenhederne på kirkegården. Mindesmærket er allerede i 1944 sat af Rødby-borgere, men først afsløret sommeren efter. Stenen er af granit og har indhuggede blokbogstaver og indhuggede ærens laurbærkrans i nederste halvdel på gravstenen. Øverst på stenen er et messingkors. Samlet højde: 2,10 m.

Sgt. Andrew A. Dykes fly blev skudt ned mellem Rødbyhavn og Femeren. Dyke blev fundet af fisker Viggo Hansen, Nysted, fire sømil fra Rødbyhavn og taget ombord på N 52 “Minna”. Han blev begravet på Rødby Kirkegård 20. november 1943 af den katolske præst i Maribo, Klessens.

19. maj 1944 blev besætningen på en Boeing B-17G skudt ned vest for Rødbyhavn. Skytten Charles L. Haswell blev den 20. juli 1944 fundet i Østersøen 12 km vest for Rødbyhavn af fisker C. Johansen, og blev begravet på Rødby Kirkegård af sognepræst J.C.Roed Jensen 22. juli. Et andet besætningsmedlem, T. E. Hick, blev fundet i Nakskov Fjord og begravet på Sandby kirkegård 26. juli 1944.

S/Sgt. Melvin F. Callaway blev fundet 23. august 1944 i Femern Bælt af fisker Ejner Larsen. Sognepræst Roed Jensen begravede dagen efter Callaway på kirkegården i Rødby.

Callaway og Dykes blev i 1948 gravet op og sendt til Den amerikanske Militærkirkegård i Neuville en Condroz, Belgien, men den tredje, Charles L. Haswell, er en af de fem amerikanske flyvere, der stadig hviler på en dansk kirkegård.

l#S Rødby Kirke • Vestergade 26 • 4970 Rødby • 54 60 12 35